Doneren?
Ontwerp en realisatie: HETWORKS

Reisverslag november 2017

Donateurs en vrienden van onze stichting.

 

Een week in Doboj vraagt natuurlijk om een nieuwsbrief voor jullie allemaal.
De waarschuwingen dat we slecht weer met veel sneeuw zouden hebben, waren lief bedoeld maar bleken gelukkig niet te kloppen. De eerste dagen was het weliswaar grijs en fris, maar daarna zagen we elke dag de zon en was het lekker weer.
Dat is fijn als je veel onderweg moet zijn.
De belangrijkste reden om naar Doboj af te reizen was het organiseren van de uit te delen voedselpakketten voor de Kerst. Marlies had al voorwerk gedaan in de vorm van  het bestellen van dozen en offertes aanvragen.
Dat kost in Bosnie allemaal veel tijd, dus moet je er vroeg mee beginnen.
Met de directeur van het Rode Kruis hebben we gesproken over de nood in Doboj.
40 % van de bevolking eet vrijwel alleen brood. Dat is goedkoop en vult lekker……….!
30 % van de bevolking gaat iedere avond met honger naar bed……….!

 

Toen we hem vroegen : hoeveel pakketten zijn er nodig om de ergste noodlijdende mensen te helpen, antwoordde hij : zoveel als mogelijk! Toen we nog eens vroegen om een aantal te noemen zei hij hetzelfde en na aandringen was het antwoord : we hebben 50 dorpjes rondom Doboj waar we in elk dorp graag 10 pakketten zouden geven!

We hebben niet geaarzeld om, in plaats van de gebruikelijke 400 pakketten, toe te zeggen dat het er deze keer 500 mogen worden!!!
Helpt u mee om dat waar te kunnen maken?
Dat was de belangrijkste missie deze reis.

We mochten ook, dankzij een gift van een van onze donateurs een gezin waar een ernstig zieke vader is,  gaan helpen om in hun nieuwe huis een badkamer te realiseren. Toen moeder hoorde dat ze die kregen barstte ze in huilen uit. Sinds vader een dyalise-patient is konden ze zelf niet meer verder bouwen aan hun huis. Vanuit het dorp werden ze geholpen om het winddicht te maken en elektriciteit aan te leggen. En zo staat het huis er al bijna 2 jaar zonder dat ze er in konden wonen. Ze wonen met hun 2 kinderen in een kleine noodwoning er naast. Door deze donatie komt de badkamer klaar en dat is al heel wat. Maar dan moeten ook nog de vloeren afgewerkt worden. Dat is nu nog ruw beton. Daar moet een egalisatie laag op en dat is voor hen te duur. (ongeveer € 1.000) Mensen uit het dorp proberen zo veel mogelijk te helpen, maar iedereen heeft het zwaar en dus schiet het niet echt op.

Natuurlijk hebben we ook een bezoek gebracht aan de families waarvoor vorig jaar en dit jaar een huis werd gebouwd door Make Sense.
Wat is het mooi om te zien hoe blij en dankbaar deze mensen zijn. Bij de fam. Todic (van vorig jaar) genieten ze erg van hun huisje. Ze zitten zelf ook niet stil en sparen om de badkamer verder af te maken. Een septic-tank heeft vader Todic zelf gerealiseerd en aangesloten en deze week gaan ze de w.c. in de badkamer installeren.  Dan hoeven ze niet meer naar buiten…….. Daarna gaan ze nog een afdak maken tussen het huis en de bergwand er achter om daar wat opslagruimte te hebben voor spullen die droog moeten staan. Moeder heeft erg leuke bloempotjes gemaakt en geniet van de bloemen in hun tuintje.
Bij de fam. Simic (van dit jaar) zijn ze erg blij en dankbaar. Vooral de kinderen genieten van het mooie grote huis, de badkamer met w.c., die binnen is. Nu hoeven ze niet meer in kou, regen en wind naar buiten…..! En een echte douche hadden ze nog nooit, dus dat is ook al een feest! Via de plaatselijke Rode Kruis-man is de buitenkant van het huis inmiddels geïsoleerd, zijn er 2e hands bedden en kasten gekomen, zodat iedereen nu een eigen bed heeft en er is zelfs een bureautje voor de meisjes  is om hun huiswerk aan te kunnen maken. Wat zijn ze trots! En moeder doet erg haar best om alles netjes te houden! Fijn om te zien en te horen!

In de polikliniek brachten we een doos met diverse spullen, uit een ziekenhuis in Nederland, die ze daar goed kunnen gebruiken. De eerste vraag was echter : hebt u ook uniformen meegebracht?

Helaas, deze keer niet. Maar we verwachten in mei weer wat te hebben.
Daar hopen zij erg op!

 

Dan hebben we  contact met een juf van een school voor speciaal onderwijs.
Voor haar hadden we wat speelgoed, waarmee de kinderen hun motoriek kunnen oefenen. Dat geeft natuurlijk een blij en dankbaar gezicht!

Overal in de stad zie je flatgebouwen verrijzen en nieuwe benzinestations in aanbouw. Op het eerste gezicht zou je zeggen : nou, dat gaat goed !
Maar dan zie je in de winkels bijna geen klanten. Op de terrasjes en in de restaurants zitten weliswaar wat mensen, maar die zitten uren achter 1 glas water, sap of 1 kopje koffie. Er is armoede in Doboj!

Zoals elk jaar geven wij u graag de gelegenheid om voor de Kerst een extra gift over te maken voor uw adoptiekind of adoptie-oma of –opa. Als u het voor 1 januari 2018 overmaakt zorgen wij dat het aan hen op tijd wordt overhandigd, uiteraard met een kerstkaart met uw naam. Vermeld u wel even  “kerstgift”, dan komt het helemaal goed.

Zo hebt u weer een indruk van het wel en wee daar in die stad.
Wat hebben wij in Nederland het goed!
Dankbaar dat we een beetje kunnen helpen zijn we ook weer veilig terug in Veenendaal!

Een lieve groet van Marlies en de kinderen uit “Prijateljska Kuca”, het Rode Kruis Doboj, de polikliniek Doboj en van ons, Karel en Dickie de Rijk.

 

 

Contactgegevens

Stichting Hulpaktie Doboj
Adres:
Doornboomspark 21,
3925 KL Scherpenzeel.

E-mail: doboj@doboj.nl
Telefoon: 06 2053 9017

IBAN: NL53 RABO 0395 1014 41