Doneren?
Ontwerp en realisatie: HETWORKS

Nieuwsbrief mei 2023


image001.png                                                          NIEUWSBRIEF
  s t i c h t i n g 
                                              
Scherpenzeel, mei 2023
 
Aan onze donateurs, familie en bekenden.
 
Een heel jaar niet naar Doboj geweest. 
Toen we in oktober 2022 wilden gaan, meldde Marlies dat het nogal onrustig was in het land vanwege de verkiezingen. Dus maar geen risico’s genomen en de reis uitgesteld.
In november was er weer een covid-besmetting in het kinderhuis, dus ook niets riskeren.
Maar dan nu toch eind april weer op reis gegaan.
In Doboj eerst even bij Prijateljska Kuca langs en daarna naar het weekendhuisje, waar we altijd logeren, om onze auto uit te pakken.
De volgende dag uitgebreid met Marlies gesproken.
Eerst over de kinderen natuurlijk.                                
image002.jpgMet kleine Mima gaat het wonderbaarlijk goed. Kon ze niet praten en amper lopen toen ze bij ons kwam wonen, zie je haar nu rennen, vertellen en vrolijk en blij zijn. Wat een feest is dat! Ook voor Marlies, die haar veel heeft moeten leren. Mima gaat nog naar een school voor speciaal onderwijs, maar als ze 6 is kan ze zeker naar de gewone basisschool. Ze is pienter genoeg. Echt fijn! Leuke foto van haar hierbij.
 
Haar zus Enisa is wat rustiger, maar ook een blij meisje. Gaat graag naar school en heeft het naar haar zin. Ze is bijdehand en helpt haar zusje (soms teveel) graag.
Sanja houdt niet zo van leren, maar is gek op dieren. Die had ze thuis voor ze bij ons kwam en dat mist ze. Toen ze een paar dagen bij het weekendhuisje waren vond ze dat we daar wel een paar geitjes konden hebben en wat schapen in de boomgaard. Leuk bedacht, maar voor Marlies niet zo handig. Verder is het een lieve meid en geniet ook bij ons.
 
Met de teta’s gaat het goed. Teta Snjezjana is helemaal gewend en vindt het fijn voor de kinderen te zorgen.
Toen teta Sanja haar jongste zoon onverwachts naar het ziekenhuis moest voor een blinde darm operatie is teta Nina weer een paar dagen ingevallen voor haar, zodat ze bij haar zoontje kon zijn.
Teta Nina is wel met pensioen, maar vindt het heerlijk om af en toe in te springen.
Met de jongens Stevan en Dusan hebben we inmiddels 2 grote knullen in huis.
Stevan is 17. Een leuke, gezellige vent. Soms een beetje druk, maar wel leuk. Hij helpt ook graag wat hier en daar. Zijn broer heeft het wat moeilijker met de puberteit. Soms behoorlijk dwars. Maar daar moet hij (en wij) doorheen. Daardoor gaat het op school ook niet altijd even goed. Maar we zullen zien wanneer het tij keert.
Leuk is het dat Sasa, die vorig jaar weer bij zijn vader ging wonen  af en toe een weekend in Prijateljska Kuca komt logeren. Hij mist bij zijn vader de gezelligheid. Leuk dat dat kan en mag.
Af en toe komen voormalige bewoners van Prijateljska Kuca lang voor een kopje koffie of wat advies voor het een of ander. Zo kwam Anita, toen ze hoorde dat wij er waren, even langs met man en kinderen. Trotsae mama van haar 2 jongens en haar dochtertjer! Zo leuk om te zien! Wat is ze goed terecht gekomen! Fijn!
 
Natuurlijk hebben we ook uitgebreid met Marlies gesproken over de toekomst.
Marlies wil erg graag doorgaan met het zorgen voor de kinderen, die er nu zijn. Deze zomer komt er nog een groter meisje in huis. Zij is diabeet en moet leren hoe ze daarmee om moet gaan. Maar kleine Mima is nog maar 4 en dat betekend dat ze nog 14 jaar bij ons kan wonen. Marlies is aan het uitzoeken of het land of de gemeente nu wil gaan bijdragen aan de kosten. Dat blijft nog afwachten.
Ook wil ze graag de zaai- en voedselpakketten blijven uitdelen. De armoede is erg in Doboj en omgeving. Prijzen van bijvoorbeeld melk en brood zijn meer dan verdubbeld. Meel en olie zijn ook weer duurder geworden.
Toen Marlies in maart de zaaipakketten uitdeelde kwamen mensen huilend de pakketten ophalen en wisten niet hoe te bedanken. Het was alles wat ze hadden of kregen. Nu maar hopen op een goede oogst!
 
Intussen zijn we ook in Nederland aan het zoeken naar stichtingen of organisaties, die eventueel onze stichting willen overnemen of in elk geval Marlies willen ondersteunen
Om door te kunnen gaan. Ook zoeken we iemand die voorlopig de bankadministratie zou willen overnemen van Dickie. Door haar oogziekte kan ze vrijwel niet meer met de computer werken. Dus al u iemand weet voor deze dingen, dan horen we dat graag.
Per 1 januari 2024 gaat zij stoppen met haar activiteiten. Intussen is ons bestuur ook uitgedund. 2 Leden zijn gestopt. Dus een aanvulling is nodig als we door zouden gaan.
 
Zo bent u weer op de hoogte van alles en we brengen u de hartelijke groeten over van Marlies, de teta’s en de kinderen.
 
Hartelijke groet,
Dickie de Rijk

Contactgegevens

Stichting Hulpaktie Doboj
Adres:
Doornboomspark 21,
3925 KL Scherpenzeel.

E-mail: doboj@doboj.nl
Telefoon: 06 2053 9017

IBAN: NL53 RABO 0395 1014 41