Doneren?
Ontwerp en realisatie: HETWORKS

Reisverslag oktober 2018

Reisverslag oktober 2018

 

Donateurs, vrienden en familie,

Van 13 t/m 20 oktober was ik op bezoek bij Marlies in Doboj. Die hele week heb ik in het kinderhuis “Prijateljska Kuca” gelogeerd. Het was gezellig om zo elke dag te zien en te horen hoe het daar gaat. De kinderen vinden het leuk “oma Diki” om zich heen te hebben en ‘oma” geniet daar ook van!

Het is goed te zien dat de kinderen zich thuis voelen, gezellig zijn met elkaar, gezond zijn, elkaar helpen en leren hoe een “gezin” in elkaar zit.

De teta’s werken om de beurt een paar dagen en zijn de weekenden vrij. Dan is Marlies alleen met haar “gezin”. Ze leert de kinderen koken door hen te laten helpen. Soms bakken ze taarten of cakes voor bij de koffie op zondag. Kortom het gaat daar goed. Fijn!

Vanaf  ’s maandags zijn Marlies en ik elke dag op stap geweest om onze adoptiekinderen thuis in het gezin te bezoeken. We hadden geen afspraken gemaakt en kwamen overal dus onverwachts aan. Leuk is het dan om te zien dat men blij verrast is. Ze vinden het fijn als je komt kijken hoe het thuis gaat. Soms waren de kinderen zelf niet thuis maar op school. Dat gaf gelegenheid om eens goed door te praten over situaties en problemen waarmee men te kampen heeft. En dat is niet mis. Er is zoveel werkeloosheid en daardoor armoede en ook honger vaak. In een paar gezinnen is helemaal geen inkomen, behalve het adoptiegeld, dat ze via ons krijgen. De vaders, als die er zijn, proberen wel als dagloner wat te verdienen, maar dan is dat ook niet veel.

Iedereen vindt het fijn om eens lekker van zich af te praten en soms kunnen we ook wel goede ideeën aanreiken, waardoor men weer wat hoop krijgt op een betere toekomst.

Marlies stuurt de diverse verslagen en van deze bezoekjes door naar de betreffende donateur.

En ook zal Marlies in het vervolg alle correspondentie gaan doen. Dus als u vragen, opmerkingen of ideeën hebt, stuurt u het dan naar haar via de mail : mfavh@yahoo.com

Nog een paar bijzondere verhalen :

Via Milenko, man van Marlies,  kwamen we op het spoor van een alleenstaande jonge man, ik schat hem rond de 40 jaar. Hij woonde met zijn moeder, tot zij overleed en bleef toen alleen achter. Hij heeft psychische problemen, waardoor hij niet kan werken. In zijn kleine woning, eigenlijk een barak, ontmoetten we hem. Inkomen is er niet. De gemeente betaalt de woonkosten. Hij loopt veel in de stad om de dag door te brengen en wat eten bij elkaar te scharrelen. Hout voor de winter heeft hij ook nog niet. Dat kost € 30 per kuub, en hij heeft zeker 2 kuub nodig.

We besloten om hem een kuub te geven. Milenko geeft zelf ook een kuub! Dan kan hij de winter door komen. Daarna hebben we hem nog een pakket eten gebracht en besloten om dat wat vaker te doen.

Een moeder, die 2 jaar geleden om hulp kwam vragen om haar enige zoon de school te laten afronden, zochten we ook op. Uit de erfenis van haar ouders had ze een koe gekregen. Maar ze had geen stal. Dus zette ze de koe in de kelder en daar staat ze nog steeds. Een paar maanden geleden kreeg ze van iemand geld om materialen te kopen om een stal te bouwen naast haar huis (in de tuin). Wat was ze blij! Ze vroeg een kennis of die wilde helpen bouwen. Maar die man wilde betaald worden per uur. Daar heeft ze geen geld voor en dus is ze zelf maar begonnen. Ongeveer een derde deel is nu klaar en ze hoopt voor de winter aanbreekt het stalletje helemaal klaar te hebben. Of haar dat lukt zonder hulp is maar de vraag. Maar ze is een doordouwer, dus……….

Het gezin waar Make Sense volgend jaar voor wil gaan bouwen hebben we ook bezocht. Ze zijn ontzettend blij dat ze een huis gaan krijgen en kunnen haast niet wachten. Zelf hebben ze al van alles voorbereid, zoals de papieren, die nodig zijn om te mogen bouwen. Dat is heel fijn. Nu zijn ze op zoek naar wat meubels, want veel hebben ze niet. En op de vloer slapen is ook geen pretje…….

Naast het huis is een behoorlijk stuk grond. Daar wil moeder graag een groentekas op zetten. Dan kan ze groente verbouwen, er zelf van eten en de rest verkopen. Goed idee lijkt ons. Heeft iemand van u een idee hoe je dat goedkoop (betaalbaar) voor elkaar krijgt?

Datzelfde zagen we bij de familie waar dit jaar voor gebouwd is. Zij hebben geen kachel, geen bedden, geen kasten en geen eethoek. En dus …….wonen ze nog steeds niet in hun nieuwe huis, maar nog bij opa en oma. Jammer van al dat werk en dat mooie huis.

 (Inmiddels hebben we een donatie voor een kachel, dus 1 probleem minder. En iemand uit Doboj heeft een eettafel+bank gegeven. Fijn!!!)

Tot slot willen we u nog attenderen op onze Kerstaktie. We gaan in december weer voedselpakketten uitdelen. We hopen genoeg geld te ontvangen om 450 pakketten à

€ 15,– te kunnen wegbrengen in de week van 14 tot 21 december. Dus……..als u mee wilt doen graag!

En er is natuurlijk gelegenheid om uw adoptieopa/oma of-kind een extraatje te geven voor de Kerst.

Als u bij de overboeking vermeld “voedselpakket” of de naam van opa/oma of kind, dan regelen wij dat ze het krijgen met een kerstkaart en groet van u!

Wij wensen u allemaal fijne feestdagen en een gezegend nieuw jaar 2019!

Een hartelijke groet,

Marlies van Hoffen en Dickie de Rijk.

 

Contactgegevens

Stichting Hulpaktie Doboj
Adres:
Doornboomspark 21,
3925 KL Scherpenzeel.

E-mail: doboj@doboj.nl
Telefoon: 06 2053 9017

IBAN: NL53 RABO 0395 1014 41