Doneren?
Ontwerp en realisatie: HETWORKS

Over ons

Wie zijn wij?
Dickie de Rijk uit Veenendaal heeft in 1993 de basis gelegd voor de hulpaktie, door midden in een burgeroorlog met hulpgoederen naar Doboj te gaan waar de nood hoog was, zowel bij vrienden als bij het ziekenhuis. In 1995 is Marlies van Hoffen uit Utrecht mee gaan helpen om de nood en chaos, die tijdens en aan het einde van de oorlog ontstond, een beetje te lenigen, met name onder de kinderen.

balkanWaar werken we?
In Bosnië, in de stad Doboj. De stad heeft nu ca. 60.000 inwoners. Waarom daar? Omdat Dickie’s echtgenoot (Karel) daar “toevallig” ooit is terechtgekomen. Omdat hij daar mensen leerde kennen. Geen Kroaten, Moslims of Serviërs, nee, gewoon mensen. Er ontstond vriendschap.
Vanuit die vriendschap kwamen er na een jaar oorlog kreten om hulp. Kreten die in Veenendaal werden gehoord…

Wat doen we?
We bieden hulp aan kinderen, die door de oorlog in slechte sociale en materiële omstandigheden terecht zijn gekomen, via een financieel adoptieprogramma. We hebben een kinderhuis geopend voor 10 kinderen, die geen thuis meer hebben. Dit huis wordt gemanaged door de Nederlandse Marlies van Hoffen en zij heeft 2 lokale hulpen. Deze hulpen verdienen zo een maandsalaris, waardoor zij zelf voor hun gezin kunnen zorgen.
We helpen met medicijnen, verbandmateriaal, hechtmateriaal en vele andere goederen in het plaatselijke gezondheidscentrum en het ziekenhuis. In diverse gevallen hielpen we met rolstoelen, gehoorapparaten, brillen, reconstructies van diverse huizen en vele andere zaken. Vaak gaan tweedehands kleding en schoenen mee, die via de plaatselijke sociale dienst en het Rode Kruis terecht komen bij de allerarmsten in en rond de stad. Ook speelgoed en knuffels vinden zo hun weg; evenals diverse schoolmaterialen.

Inmiddels is er met hulp van vrienden, families, kerkelijke gemeenten, scholen, zakenrelaties heel erg veel gebeurd! Op deze site kunt u daar meer over lezen en zien.

Hoe werken we?
Voor het adoptieprogramma zoeken we “adoptie-ouders”, die door elke maand € 30,00 over te maken een “adoptie-kind” krijgen. Deze kinderen krijgen dan elke maand € 27,50 uitbetaald tot ze de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt (de resterende € 2,50 is bestemd voor dekking van de overheadkosten). De adoptieouders krijgen de gegevens van hun kind en worden via een nieuwsbrief op de hoogte gehouden. Ook kunnen zij corresponderen met hun kind.

Voor het kinderhuis “Prijateljska Kuca” (Vriendelijk Huis) zoeken we sponsors. Per jaar is er een bedrag van zo’n € 52.500,– nodig om de begroting rond te krijgen. Scholen of verenigingen kunnen een project adopteren, zoals bijvoorbeeld:

  • badkamer : zorg voor voldoende shampoo, tandpasta, tandenborstels, zeep en handdoeken.
  • keuken : zorg voor voldoende afwasmiddel, schoonmaakmiddelen, theedoeken e.d.
  • eten : zorg voor voldoende levensmiddelen.
  • drinken : zorg voor voldoende drinken.
  • tuin : zorg voor planten, gereedschap en/of tuinmeubilair.

Voor de andere vormen van hulp ontvangen wij graag losse bijdragen, zodat we af en toe wat extra’s kunnen doen voor mensen die op geen andere manier hulp kunnen krijgen.

Vanuit Nederland gaat Dickie de Rijk regelmatig naar Doboj om spullen weg te brengen en “Prijateljska Kuca” te bezoeken. Tijdens die reizen gaat zij samen met Marlies de adoptiekinderen en adoptieouderen bezoeken, om zo ook controle uit te oefenen. Dickie heeft ook zeer intensief contact met Marlies over het kinderhuis en alle zaken, die zich daarnaast nog voordoen, om zo op tijd beslissingen te kunnen nemen en hulp te bieden waar nodig.

Contactgegevens

Stichting Hulpaktie Doboj
Adres:
Doornboomspark 21,
3925 KL Scherpenzeel.

E-mail: doboj@doboj.nl
Telefoon: 06 2053 9017

IBAN: NL53 RABO 0395 1014 41