Doneren?
Ontwerp en realisatie: HETWORKS

Doelstellingen

Doelstelling van Stichting Hulpaktie Doboj is vanaf de inschrijving op 25 januari 1999 altijd geweest de nood te verlichten van kinderen en gezinnen, die geen menselijk bestaan hebben in Bosnië. Met name rond de plaats Doboj ontwikkelt de Stichting tal van noodzakelijke hulpprogramma’s:

  1. Het kinderhuis Prijateljska Kuca herbergt rond de 10 kinderen, in wisselende samenstelling. De bedoeling is, dat kinderen zoveel mogelijk opgroeien in hun eigen sociale omgeving. Soms kan dat niet en op verzoek van de sociale dienst nemen wij dan kinderen tijdelijk op. In het huis bieden wij 24/7 onderdak in een huiselijke setting. Marlies van Hoffen heeft de leiding en woont zelf met haar gezin in het huis. Er zijn twee plaatselijke krachten die een aantal huishoudelijke taken op zich nemen om Marlies te ondersteunen. Een 50-tal kinderen hebben er inmiddels gewoond.
  2. Een adoptie / sponsorprogramma voor kinderen die in of rond de stad Doboj wonen en die opgroeien zonder ouders of waarvan de ouders niet in staat zijn de kinderen te verzorgen door armoede, ernstige ziekte of geestelijk onvermogen. Ze worden opgevangen in een ander gezin, waar ze in hun eigen sociale context kunnen opgroeien. Dat adoptiegezin ontvangt van onze stichting een jaarlijkse vergoeding van € 330,- voor kleding, schoolgeld en voeding.
  3. Een adoptie / sponsorprogramma voor oudere mensen, die vaak zonder kinderen of familie en geen inkomen of pensioen ernstig gebrek lijden. Zij ontvangen eveneens € 330,- per jaar.
  4. Een noodhulp programma in de vorm van het uitdelen van voedselpakketten in samenwerking met het Rode Kruis in Doboj. We delen rond de kerstdagen ca 300 pakketten uit met een waarde van ca € 15,- per pakket. Wij zien dit als echte noodhulp zonder dat het waarde heeft voor de oplossing van het probleem honger en armoede.
  5. Een programma waarbij we jaarlijks in het voorjaar een 400 tal pakketten uitdelen met poot en zaaigoed voor mensen die in armoede en met honger moeten leven, maar wel een stukje grond hebben. Deze pakketten bevorderen de zelfwerkzaamheid, zijn bijzonder geliefd en er wordt steeds naar gevraagd. De pakketten kosten ca €15,- per stuk en worden ook samen en in overleg met het Rode Kruis ter plaatse uitgedeeld. Bij goed weer en een goede oogst zien mensen kans in eigen behoefte te voorzien met aardappelen, bonen, kool, paprika’s, tomaten, uien en groenten. Door ruiling onder elkaar kunnen mensen aan eieren, kippenvlees en dergelijke zaken komen.
  6. Een breed hulpprogramma met diverse wisselende activiteiten die te maken hebben met typische noden zoals: tandheelkundige verzorging, rolstoelen, operatiekosten, medicijnen, studiekosten, vervoer naar arts of ziekenhuis, brandhout om te koken, accu voor rolstoel, wateraansluiting. Het Rode Kruis heeft een auto (Opel Safira) van de Stichting gekregen om vervoer van zieken en ouderen mogelijk te maken. Het is te veel om op te noemen en het wisselt voortdurend
  7. Ondersteunende activiteiten bij bouw en verbouw van woningen voor ouderen, zieken en zwakken. De situatie in Bosnië is nog steeds onvoorstelbaar slecht. Slechts 1500 kilometer bij ons vandaan heerst een werkeloosheid van bijna 90 %. Onderhoud aan woningen is financieel niet mogelijk. Huizen hebben lekkende daken, of staan zelfs op instorten. Groepen vrijwilligers uit Nederland helpen bij reparaties en bouwactiviteiten.

 

Contactgegevens

Stichting Hulpaktie Doboj
Adres:
Doornboomspark 21,
3925 KL Scherpenzeel.

E-mail: doboj@doboj.nl
Telefoon: 06 2053 9017

IBAN: NL53 RABO 0395 1014 41